PU Gietvloer – Polyurethaan gietvloer


Kunstharsgebonden vloerafwerkingen zijn slijtvast en vergen nauwelijks onderhoud waardoor deze vloeren al vele decennia worden toegepast. Aanvankelijk de reden waarom deze vloeren voornamelijk voor industriële toepassingen werd toegepast maar door de vele voordelen bleven de Epoxy en PU gietvloeren niet onopgemerkt door woonmagazines en tv-programma’s. Het aanbod is groot en in een stroomversnelling komen er steeds weer nieuwe producten bij. Eén van de kunstharsgebonden vloerafwerking is de PU gietvloer ofwel Polyurethaan gietvloer.

De PU gietvloer is een twee componenten, oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van polyrethaan. Een PU-gietvloer is een systeem van 2 tot 3 mm dik en kan vrijwel op elke vormvaste, stabiele ondergrond gerealiseerd worden. De Polyurethaan gietvloer (PU gietvloer) is vaak zachter en iets elastischer dan de Epoxy gietvloer (EP gietvloer). Het licht elastische aspect verkleint de kans op scheuren aanzienlijk en wordt vaak als prettiger ervaren. Dit zijn dan ook de voornaamste redenen waarom er veelal gekozen wordt voor een PU Gietvloer in woonhuizen, kantoren en showrooms.


Kleuren en design PU gietvloer


Een PU gietvloer kan in vrijwel elke RAL kleur worden gerealiseerd. De PU gietvloer kan in zowel een uni-kleur als gemengd worden gemaakt met een bepaald design of zogenaamd betonlook of flame / marmerlook effect. Voor de RAL-kleurenstaal kunt u terecht op de website van Berkers Vloerenbedrijf.



Onderhoud PU Gietvloer


Een PU Gietvloer is onderhoudsvriendelijk en vraagt normaal onderhoud zoals stofzuigen, dweilen maar dan zonder vervelende naden en voegen. Hardnekkige vlekken zijn te verwijderen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel bij voorkeur een PU reiniger. Het wordt aangeraden om met een zachte borstel te stofzuigen en vilt te plaatsen onder stoelen en tafel om krassen te voorkomen. Eventuele krasvorming bij slijtage van de vloer kan weer worden verholpen door de vloer licht op te laten schuren en van een nieuwe topcoat te voorzien.

PU Gietvloer maken


Het maken van een PU gietvloer gebeurt in een aantal fases waarbij voordat er wordt aangevangen met het aanbrengen van de PU gietvloer eerst de ondergrond nader moet worden bekeken. De ondergrond moet worden beoordeelt op vormvastheid, vochtpercentage van de ondervloer, vlakheid, oppervlakte structuur alsmede eventuele bevuiling etc. welke de hechting nadelig kan beïnvloeden. Afhankelijk van bovenvernoemde aspecten wordt de ondergrond bewerkt. Oneffenheden worden weggewerkt, de ondergrond wordt stof- en vetvrij gemaakt en indien nodig worden er vochtmetingen uitgevoerd.

Nadat de ondergrond is bewerkt wordt er een hechtlaag c.q. primer aangebracht welke voor een optimale hechting zorgt tussen de ondergrond en de nieuwe PU Gietvloer. Daarna wordt de zichtbare PU gietvloer aangebracht welke ten slotte wordt behandelt met een afwerklaag ofwel topcoat genoemd. Deze laatste laag zorgt voor de optimale bescherming van de PU Gietvloer.

De topcoat kan worden aangebracht in mat-zijdeglans tot hoogglans, waarbij de hoogglans afwerking de meest gevoelig afwerking is en de mat-zijdeglans het meest slijtvast.

PU Gietvloer prijs


De prijs van PU gietvloeren loopt nogal uiteen evenals de kwaliteitsverschillen. Een belangrijk kenmerk hierbij zijn de eventuele vulstoffen, pigmenten en andere bestanddelen welke worden toegevoegd. Vulstoffen hebben een aantal doelen waarbij op de eerste plaats het verminderen van de benodigde hoeveelheid bindmiddel. Meestal zijn vulstoffen namelijk goedkoper dan het bindmiddel. Een ander doel van vulstoffen is bijvoorbeeld de stroefheid van het oppervlak te beïnvloeden bijvoorbeeld de PU gietvloer instrooien met flakes , zand of kunststofkorrels. Pigmenten kunnen anorganisch of oranisch zijn en worden toegepast om kleur te geven aan het product dus de uiteindelijk vloerafwerking. Anorganische pigmenten zijn doorgaans beter kleurvast. Daarnaast zijn er uiteenlopende kwaliteiten van de UV-filter welke de PU-gietvloer bescherming moet bieden tegen verkleuren waarin ook prijsverschil zit.

Kortom, de prijs van een PU gietvloer is afhankelijk van veel factoren door o.a. de gebruikte materialen, systeemdikte en topcoat afwerking. Om te kunnen kiezen uit het grote aanbod PU Gietvloeren is het belangrijk om uw wensen te inventariseren en goed de verwachtingen van de PU gietvloer te bespreken.

Technische selectiecriteria: zijn o.a. mechanische en chemische bestandheid, krasvastheid, slijtvastheid, elasticiteit, vloeistofdichtheid en geleidbaarheid.
Gebruikseisen zijn o.a. stroefheid, reinigbaarheid en vlakheid
Esthetische eisen zijn onder meer kleur, glans en structuur.

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest